Medische oorzaken en vragen

Als een baby thuis overlijdt, is de huisarts verplicht om de lijkschouwer in te schakelen. Na het overlijden van een baby in het ziekenhuis wordt ouders vaak toestemming gevraagd om nog een onderzoek (obductie of autopsie) te mogen doen, om erachter te komen wat de oorzaak is van het overlijden van de baby.

Opheldering en zekerheid

Een autopsie kan van belang zijn om een goede diagnose te kunnen stellen. Zo’n onderzoek wordt gedaan in het belang van de wetenschappelijke kennis maar vooral om nog opheldering en zekerheid te geven over wat er is misgegaan.

Nagesprek

De kinderarts zal jullie na enkele weken uitnodigen om alle gegevens omtrent het overlijden van je baby na te bespreken. Je kunt ook zelf een gesprek aanvragen. Teruggaan naar het ziekenhuis en de kinderarts weer spreken, is vaak een zeer moeilijk moment, maar het kan wel helpen bij het rouwproces. Meestal is het toch beter om te weten wat er bekend is over het overlijden van je kind. Wat was de oorzaak? Was er iets wat je had kunnen doen? Heeft het kind geleden? Als ouders wil je toch graag een antwoord op al die vragen.

Hulp van de huisarts

Wanneer je te veel opziet tegen het gesprek met de kinderarts, kun je ook je huisarts vragen of je dit gesprek met hem of haar kunt voeren. Stel gerust alle vragen die je op je hart hebt, ook vragen die misschien niet reëel lijken, maar je wel bezighouden.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0900 - 88 33 of neem online contact op