Medezeggenschapsraad en ouderraad
Als ouder kun je op verschillende manieren betrokken zijn op school. Iedere school heeft een medezeggenschapsraad. Veel scholen hebben ook een ouderraad.
Medezeggenschapsraad
Elke middelbare school heeft een medezeggenschapsraad (MR). Dat is verplicht. In de MR zitten leerkrachten, ouders en op de middelbare school ook leerlingen. Ouders in de MR praten formeel mee over het beleid van de school. Zij kunnen daarom veel invloed uitoefenen op het beleid en de uitvoering daarvan. De rechten van ouders in de MR staan in de Wet medezeggenschap op scholen.
De Vereniging Openbaar Onderwijs organiseert algemene cursussen voor deelnemers van medezeggenschapsraden, ook voor ouders. Je kunt bij hen terecht voor een cursus MR-compleet en een cursus MR-start. Tijdens deze cursussen leer je wat de rechten en plichten van de MR zijn en wat in de praktijk wel en niet mag.
Kijk voor meer informatie over de medezeggenschapsraad op Oudersenonderwijs.nl.
Ouderraad
De ouderraad organiseert vooral leuke activiteiten, zoals feesten, schoolreisjes en sponsoracties. Daarnaast geeft de ouderraad advies aan de MR bij beslissingen die voor ouders belangrijk zijn. Soms bemiddelt de ouderraad ook tussen ouders en de school. De ouderraad kan verschillende vormen hebben. Soms is de ouderraad onderdeel van de school en soms is de ouderraad juist onafhankelijk, in de vorm van een vereniging of stichting.
Kijk voor meer informatie over de ouderraad op Oudersenonderwijs.nl.
Vrijwillige ouderbijdrage
Scholen mogen voor het organiseren van activiteiten een vrijwillige bijdrage vragen aan alle ouders. Het is wettelijk verplicht dat er in de schoolgids informatie staat over de ouderbijdrage. Zoals over de hoogte van de bijdrage, dat het vrijwillig is en waar het geld naartoe gaat. De MR heeft instemmingsrecht op de ouderbijdrage. Dat betekent dat de MR de hoogte en de besteding van de ouderbijdrage moet goedkeuren.