Seksuele opvoeding

Als ouder speel je een belangrijke rol in de seksuele opvoeding van je kind. Toch is het niet altijd gemakkelijk om met je kind over seksualiteit te praten.

Wat is seksuele opvoeding?

Seksuele opvoeding gaat over meer dan alleen seksualiteit, liefde en relaties. Het gaat ook over lekker in je vel zitten, zeggen wat je wel en niet wilt en trots zijn op je lichaam. Seksuele opvoeding geef je vaak al ongemerkt. Je kind doet na hoe jij met liefde, relaties en seks omgaat. Zelfs als je niet over seks praat met je kind, ben je aan het opvoeden. Je bent dan een voorbeeld.

Tips voor seksuele voorlichting

  • Knoop een luchtig gesprek aan onder de afwas of in de auto. Soms praat het makkelijker als je elkaar niet aankijkt.
  • Het is goed om aan je kind te vertellen dat een jongen verliefd kan worden op een andere jongen, een meisje op een jongen, een jongen op een meisje, en een meisje op een meisje. En dat je kind ook zowel op jongens als meisjes verliefd kan worden.
  • Geef uitleg over menstruatie, de groei van baardhaar en schaamhaar en dingen als zaadlozing. Bijvoorbeeld naar aanleiding van dingen die je in de media ziet of zelf meemaakt.
  • Als je een antwoord niet weet, zoek het dan op en kom er later op terug.
  • Weet je niet hoe je een gesprek kan beginnen? Leg een boek of folder neer in huis. Of kijk samen eens op Seksualiteit.nl van Rutgers.
  • De meeste conflicten ontstaan doordat ouders hun kinderen te jong vinden om seksueel actief te zijn, of het niet eens zijn met de partnerkeuze. Bedenk dat jij in een andere tijd bent opgegroeid en dat de gevoelens en opvattingen van je kind anders kunnen en mogen zijn. Dit betekent niet dat je alles hoeft goed te keuren.

LOVE-regels

Bij de seksuele opvoeding van je kind is het handig om de vier LOVE-regels te gebruiken. Deze vier regels zijn makkelijk om te onthouden: de eerste letters van deze regels vormen samen het woord LOVE.

  • Let op je kind: zorg dat je weet waar je kind mee bezig is. Offline én online.
  • Open communicatie: als je open vragen stelt, nodig je je kind uit om iets te vertellen. Sta ook open voor wat je kind zelf aan jou vertelt.
  • Voorbeeld geven: wees zelf het voorbeeld. Zorg dat je kind zich kan spiegelen aan ouders die liefdevol en met warmte met elkaar omgaan. De kans is groot dat hij of zij die houding overneemt.
  • Er zijn voor je kind: het is belangrijk dat je kind altijd bij jou terecht kan als er iets is.
Filmpje: seksuele voorlichting, hoe doe je dat?
Bron: Opvoedinformatie Nederland
Hoe ouder je kind wordt, hoe minder vragen het misschien aan je stelt. Begin daarom op tijd met seksuele voorlichting. Fiona geeft je tips.

Seksuele weerbaarheid

Als ouder speel je een belangrijke rol in het seksueel weerbaar maken van je kind. Pubers die weten wat ze wel en niet willen op seksueel gebied staan sterker in hun schoenen. Ze kunnen beter hun wensen en grenzen aangeven en laten zich minder snel onder druk zetten om verder te gaan dan ze eigenlijk willen. Praat samen ook over wat seksueel overschrijdend gedrag is.

Jongeren voelen zich meer verantwoordelijk voor hun gedrag als ze daar vooraf over hebben nagedacht. Stimuleer je kind om na te denken over wat het wel en niet wil en over de gevolgen van de keuzes die ze maken. Bijvoorbeeld: over de mogelijke gevolgen van onveilig vrijen en over wie verantwoordelijk is voor anticonceptie als je besluit om seks te hebben (beide partners hebben immers een rol).

  • Vertel je kind dat je altijd bij de ander moet checken wat deze wel en niet wil en wel en niet fijn vindt. Als iemand niet duidelijk ja zegt is het altijd een nee en mag je niet verder gaan.
  • Laat je kind weten dat als iemand over de grens van je kind heen gaat dit nooit zijn of haar schuld is en je kind dit altijd aan je mag vertellen.
  • Help bij het aangeven van wensen en grenzen: bijvoorbeeld door te praten over veilig en onveilig vrijen en hoe je wensen en grenzen kunt aangeven.
  • Let op signalen van grensoverschrijdend gedrag: alle jongeren vertonen seksueel gedrag. Ze flirten, versieren, worden verliefd, proberen dingen uit. Soms gaan zij hierbij over een grens; let daar op.

Op Seksualiteit.nl lees je meer over het aangeven van wensen en grenzen.

Waarom is seksuele opvoeding belangrijk?

Een goede seksuele opvoeding is van belang om ervoor te zorgen dat je kind:

  • beter voor zichzelf kan opkomen in relaties;
  • beter weet wanneer het aan verkering en seks toe is;
  • wensen en grenzen van anderen kan respecteren
  • weet waarom veilig vrijen belangrijk is;
  • Kinderen moeten leren dat je alleen geslachtsgemeenschap hebt met een condoom en liefst ook met de pil, omdat je anders een soa kunt krijgen of zwanger kunt raken.
  • meer zelfvertrouwen krijgt. Het is normaal dat kinderen wel eens onzeker zijn in de puberteit, over hun lichaam bijvoorbeeld, of hun populariteit, of de eerste keer verliefd zijn. Ga daarover met hen in gespre

    Op NJI.nl lees je meer over de seksuele opvoeding van pubers. Of download de gids 'Puber in huis!' op Rutgers.nl. Op Sense.info is betrouwbare informatie te vinden voor jongeren van 12-25 jaar.

    Filmpje: Zo praat je met je puber over internet en seks
    Je puber kan op internet allerlei seksueel getinte foto's en filmpjes tegenkomen. Ook kunnen pubers zelf intieme foto's of filmpjes van zichzelf versturen. Als onderdeel van de seksuele opvoeding, is het goed om hier met je kind over te praten. Presentatrice Fiona en deskundige Ingvil de Haan van Rutgers, Kenniscentrum Seksualiteit, geven in dit filmpje tips.
    Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
    Heb je een vraag? Bel ons op 0900 - 88 33 of neem online contact op