Groei

Hoe lang je kind uiteindelijk wordt, is erfelijk bepaald. Andere dingen hebben ook invloed, zoals voeding en verzorging, voldoende rust en de gezondheidstoestand. Maar ook de start van de puberteit. Als je kind een jaar later is met de puberteit dan gemiddeld, dan heeft hij of zij een jaar langer om door te groeien. Bij een vroege puberteit stopt de groei van je kind juist eerder. Lange kinderen gaan vaak wat vroeger de puberteit in (en stoppen dus eerder met groeien), korte kinderen puberen vaak later. Maar er zijn natuurlijk ook uitzonderingen.

Hoe zwaar je kind wordt, is moeilijk te zeggen. Dat hangt af van de lengte, maar ook van hoeveel je kind eet. Met de Body Mass Index (BMI) kun je uitrekenen welk gewicht past bij de lengte. De BMI van je kind kun je uitrekenen op de website van het Voedingscentrum.

Groei tussen de 12 en 15 jaar

Het is normaal als je kind langer of kleiner is dan het gemiddelde. Jongens van 14 jaar kunnen wel 17 cm langer of korter zijn dan het gemiddelde, zonder dat je je daar zorgen over hoeft te maken.

  • Jongens zijn meestal tussen de 140 en 170 centimeter lang als ze 12 jaar zijn. Ze wegen ongeveer tussen de 30 en 55 kilo. Dat hangt ook van de lengte af.
  • Meisjes zijn meestal tussen de 142 en 168 centimeter lang als ze 12 jaar zijn. Afhankelijk van hun lengte wegen ze tussen de 32 en 58 kilo.
  • Meisjes groeien harder aan het begin van de puberteit. Meisjes groeien snel totdat ze ongesteld worden.
  • Jongens beginnen later met groeien maar worden gemiddeld groter dan meisjes.
  • De hormonen van meisjes veranderen eerder dan de hormonen van jongens (seksuele ontwikkeling).

Groei tussen de 15 en 18 jaar

  • Jongens worden gemiddeld 184 centimeter lang. Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn.
  • Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn.
  • Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer. Ze worden niet meer langer.

Kijk ook eens op:

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0900 - 88 33 of neem online contact op