Verkoudheid

Boven de 12 jaar krijgen kinderen nog steeds wat vaker verkoudheden, misschien doordat ze dichter bij elkaar kruipen dan volwassenen.

Weerstand tegen verkoudheid

Er bestaan meer dan 200 verschillende verkoudheidsvirussen. In de eerste jaren van zijn leven heeft je kind al met een flink aantal kennis gemaakt en er weerstand tegen opgebouwd. Je kind is daardoor waarschijnlijk minder vaak verkouden dan toen hij klein was.

De symptomen van verkoudheid

Een verkoudheid is een besmettelijke virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Dit kan leiden tot: een loopneus of een verstopte neus, keelpijn, hoesten, niezen, hoofdpijn, spierpijn, verhoging of koorts en vermoeidheid. Een verkoudheid kan nog steeds leiden tot een oorontsteking , maar minder vaak dan toen je kind jonger was.

Hygiëne

Door hoesten en niezen verspreiden ziektekiemen zich in de lucht. Zo kun je dus iemand anders ziek maken. Je puber weet inmiddels wel dat hij niet in de richting van een ander moet niezen of hoesten. Laat je kind papieren zakdoeken gebruiken en die meteen weggooien. Hierna handen wassen is ook aan te raden. Geen zakdoek bij de hand? Hoesten en niezen kan het best in de halsopening van het shirt. Als de kleding daar niet geschikt voor is, is hoesten in de elleboog een goed alternatief. Je vindt het misschien onsmakelijk klinken, maar voor het herstel van een verkoudheid kun je beter je neus ophalen dan snuiten: je volgt dan de richting van de trilhaartjes in de neus én het doorslikken van het snot versnelt het opbouwen van weerstand.

Geen geneesmiddel tegen verkoudheid

Er bestaan geen geneesmiddelen tegen verkoudheid. Ook antibiotica helpen niet, omdat antibiotica alleen helpen tegen bacteriële infecties en niet tegen virusinfecties. Wel kun je bij de drogist verschillende middeltjes kopen die de symptomen kunnen verminderen, zoals hoestdrank, een verkoudheidsbalsem met menthol, neusspray of oorspray.

's Ochtends en 's avonds de neus schoonmaken met zout water kan ervoor zorgen dat het hoesten na de verkoudheid korter duurt. Zo'n zoutoplossing kun je kopen bij de drogist, maar ook zelf maken. Voeg aan een glas water een halve theelepel zout toe. Controleer of dit naar tranen smaakt en voeg eventueel meer zout of water toe om die smaak te krijgen. De zoutoplossing helpt het snot oplossen, zodat je kind ook beter kan ademhalen.

Er is ook neusspray met xylomethazoline. Laat je puber deze neusspray vooral gebruiken als de verstopte neus ervoor zorgt dat hij niet kan slapen. Je puber kan de spray voor het slapen en eventueel nog eens 's nachts in de neus spuiten. Beter niet in de richting van het kwetsbare neustussenschot. Gebruik deze spray nooit langer dan een week.

Hulp inschakelen

Voor een gewone verkoudheid hoeven kinderen niet naar de huisarts. Ga wel met je puber naar de huisarts als:

  • je kind benauwd wordt of piept,
  • de klachten steeds erger worden.

Als een kind voortdurend verkouden is, kan er ook een andere oorzaak zijn, zoals een allergie. Uitgebreider onderzoek kan dan nodig zijn.

Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over verkoudheid bij kinderen.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0900 - 88 33 of neem online contact op