Blowen

Blowen is het roken van hasj of wiet in een soort sigaret (joint). Hasj en wiet worden ook wel cannabis, hennep, hasjiesj of marihuana genoemd. Sommige mensen verwerken het wel eens in een cake (spacecake).

Cannabis (hasj en wiet) is na alcohol de meest gebruikte drug onder jongeren. Toch hebben vier van de vijf jongeren nog nooit geblowd.

Praat samen over blowen

Vertel kinderen over blowen voordat ze 13-14 jaar is. Het is belangrijk om dit te doen voordat uw kind nieuwsgierig is en een joint uitprobeert. Zo weten ze wat er kan gebeuren als ze blowen.

  • Door te blowen kan je kind zich minder goed concentreren, wordt hij vergeetachtig en wordt het reactievermogen minder. Dit is niet handig in het verkeer of wanneer je nog moet werken of studeren.
  • Van veel blowen kunnen jongeren onverschillig worden. Het maakt hen dan allemaal niet meer uit.
  • Sommige jongeren blowen om in een roes te komen. Ze vinden het fijn om bijvoorbeeld niet te hoeven nadenken over problemen. De werkelijkheid lijkt dan wat verder weg.
  • Op Helderopvoeden.nl van het Trimbos vind je tips voor het omgaan met je opgroeiende kind en de verleidingen die het tegenkomt.

Je kind blowt, wat nu?

Als ouder ben je bezorgd over het eventuele drugsgebruik van je kind. Denk je dat je puberende kind wel eens blowt, dan kun je dat bijvoorbeeld zo bespreken: 'Ik heb het idee dat je wel eens blowt? Klopt dat?'

  • Als je kind toegeeft dat het blowt kun je vragen of hij het daar met jou over wilt hebben.
  • Je kind praat er eerder over als je luistert en niet meteen je oordeel geeft.
  • Als je vraagt wat de voordelen van het blowen zijn is het gemakkelijker om het ook over de nadelen en risico's te hebben.
  • Het gesprek verloopt beter als je betrokken bent en open blijft staan voor de meningen en ervaringen van je kind.
  • Je hebt het recht grenzen te stellen. Wat laat je wel toe, en wat niet? Maak afspraken die voor beide partijen haalbaar zijn. Vraag je kind naar goede afspraken. Als je kind hierover heeft meegedacht heb je meer kans dat het zich eraan houdt. Maak ook duidelijk wat de consequenties zijn als de grenzen overschreden worden.

Praten met een ander

Het kan moeilijk zijn om met je kind over drugs te praten. In dat geval kun je misschien iemand anders uit je omgeving inschakelen, zoals een geliefde leraar, buurvrouw, buurman, oom of tante. Deze persoon kan met je kind afspreken wat je wel of niet mag terughoren van dat vertrouwelijke gesprek.

Verslaving aan hasj of wiet

Iemand die vaak en veel gebruikt, kan verslaafd raken aan hasj of wiet. Dit kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn. Bij een geestelijke verslaving verlangt de gebruiker steeds sterker naar het middel en voelt zich eigenlijk niet meer prettig zonder. Lichamelijke afhankelijkheid houdt in dat het lichaam protesteert wanneer het gebruik stopt. Dit noem je ontwenningsverschijnselen. Mensen die veel en vaak cannabis gebruiken, kunnen bij stoppen last krijgen van slapeloosheid, somberheid, concentratieproblemen en andere klachten.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0900 - 88 33 of neem online contact op