Stimuleren

Peuters willen ineens van alles zelf doen. Ze willen zelfstandiger worden. Zelf wil je natuurlijk ook dat je kind zelfstandig wordt, dus het is goed je peuter daarin te stimuleren. Dat kan op drie manieren.

Prijs je peuter

Kinderen leren heel wat in hun peutertijd en het is belangrijk om ze veel te prijzen voor de goede dingen die ze iedere dag weer doen.

  • Je kunt wat vaker 'goed zo' zeggen, bijvoorbeeld: 'Wat goed dat je zo netjes eet!'
  • Je kunt je kind een aai over de bol geven, een glimlach of een schouderklopje geven of je duim opsteken als beloning.

Als je kind een compliment krijgt voor iets wat het goed doet, zal het dat vaker gaan doen. Van complimenten groeit het zelfvertrouwen van je kind!

Laat je peuter het zelf doen

Peuters leren het meest door zelf dingen te doen. Daarvan krijgen ze ook zelfvertrouwen. Probeer ze daarom veel zelf te laten doen, ook al moet je daar veel geduld voor hebben. Jassen en schoenen dichtmaken gaat natuurlijk sneller als je het zelf doet, maar peuters leren meer als je hen de kans geeft het zelf te doen. Ze willen dat zelf ook graag. Dat geldt ook voor zelf dingen kiezen:

  • Wat wil je peuter voor beleg op brood?
  • Uit welke beker wil je kind drinken?
  • Wat wil je zoon of dochter aan?

Als je kinderen de ruimte geeft om kleine keuzes te maken, leren ze om te kiezen en voelen ze dat hun mening ertoe doet. Je kunt je peuter het best uit twee dingen laten kiezen.

Laat je peuter leren

Kinderen leren het meest van hun ouders. Je kunt je peuter ook stimuleren om zelfstandiger te worden door veel te vertellen over het leven van alledag. Leg bijvoorbeeld uit hoe iets werkt of doe dingen voor. Laat je kind ook dingen zelf uitproberen en stoor het daar niet te veel bij. Veiligheid staat natuurlijk wel voorop. Als je kind gevaar kan lopen, grijp je in.

Filmpje: Je peuter stimuleren
Bron: Opvoedinformatie Nederland
In dit filmpje geeft Fiona tips over hoe je je peuter kunt stimuleren om zelfstandiger te worden.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0900 - 88 33 of neem online contact op