Media op het kinderdagverblijf

Gaat jouw peuter naar de kinderopvang of het kinderdagverblijf? Ook dan heb je te maken met het gebruik van media. Er zijn twee belangrijke onderwerpen waar je op moet letten:

  • Privacy: Hoe gaat het kinderdagverblijf om met foto's van de kinderen online? Staan de afspraken daarover op papier? Je kunt dit navragen.
  • Pedagogische beleid: Laat het kinderdagverblijf de kinderen naar filmpjes kijken? En wat voor filmpjes dan en hoe lang? Kijkt de leiding mee met de kinderen? Als het goed is, heeft de kinderopvang mediabeleid opgenomen in het pedagogisch plan.

Privacy

Voor kinderdagverblijven gelden dezelfde regels als voor scholen. De kinderopvang moet toestemming van de ouders hebben om foto's en filmpjes (waar kinderen herkenbaar op staan) te publiceren. En de beveiliging moet goed geregeld zijn, zodat niet iedereen er zomaar bij kan.

Toestemming

  • Je moet als ouders heel duidelijk (expliciet) en vooraf toestemming hebben gegeven. Het kinderdagverblijf mag dus geen foto's publiceren en afwachten tot iemand bezwaar maakt. Stilzwijgende toestemming ('wie zwijgt stemt toe') is ongeldig.
  • Je moet toestemming hebben gegeven omdat je dat zélf wilde. Niet omdat het kinderdagverblijf dat wilde. De leiding van de kinderopvang mag dus niet zeggen: "Als u geen toestemming geeft, mag uw kind niet mee naar de speeltuin." Dat is chantage en dat mag niet.
  • Het kinderdagverblijf moet duidelijk zeggen waarvoor het publiceren van foto's bedoeld is. Zodat je weet waarvoor je toestemming geeft.
  • Je moet je toestemming altijd weer kunnen intrekken.

Beveiliging

  • De kinderopvang moet ervoor zorgen dat foto's en video's niet in verkeerde handen terecht komen.
  • Beelden mogen dus bijvoorbeeld niet op een openbare Facebook-pagina of de homepage van de kinderopvang-website geplaatst worden. Ook niet als ouders vooraf toestemming voor publicatie hebben gegeven.

Pedagogisch beleid

Je kunt het mediabeleid eens met het kinderdagverblijf bespreken. Vraag hoe ze omgaan met filmpjes kijken in de groep.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0900 - 88 33 of neem online contact op