Piepende ademhaling

Veel peuters hebben wel eens last van een piepende ademhaling, vooral als ze verkouden zijn. Een piepende ademhaling betekent niet dat je peuter later astma zal hebben.

Wat kun je doen bij piepende ademhaling?

Als je peuter piepend ademhaalt, kun je de neus van je peuter druppelen met een zoutoplossing. Dat kan helpen bij een verstopte neus.

Hoe kun je klachten voorkomen?

  • Rook niet tijdens de zwangerschap.
  • Rook als ouders allebei niet. Zorg ervoor dat er niet gerookt wordt in de omgeving van je kind. Passief roken verhoogt namelijk de kans op luchtwegproblemen bij je kind en dus de kans op gepiep. Ook als je altijd buiten rookt, is het goed om te stoppen. Er blijven namelijk giftige stoffen uit de rook achter op je haren, je kleding en je huid. Dit heet derdehands rook. Stoppen met roken geeft je kind letterlijk meer ademruimte.
  • Zorg voor schone lucht in huis en houd je huis vrij van vocht en schimmel. Ventileer je huis 24 uur per dag en lucht regelmatig. Pas op met irriterende stoffen in huis, zoals tabaksrook, rook van houtvuur of een open haard, kaarsen, wierook, schoonmaakmiddelen, spuitbussen enzovoort.
  • Zorg voor voldoende beweging, want bewegen is gezond.

Astma moeilijk vast te stellen bij kinderen onder de vijf jaar

Jonge kinderen met een piepende ademhaling kunnen last hebben van prikkelbare luchtwegen. Maar een piepende ademhaling betekent niet dat je peuter later astma zal hebben. Bij kinderen onder de vijf à zes jaar is het heel moeilijk om met zekerheid vast te stellen of het om astma gaat. Als je kind na vijf jaar nog steeds piept bij het ademhalen, kan het zijn dat het astma heeft, zeker als dat in de familie voorkomt.

Welke medicijnen zijn er tegen astma?

Er zijn geen medicijnen die astma kunnen genezen. Er zijn wel verschillende soorten medicijnen en inhalatoren om de klachten van astma te verminderen. Bespreek met je arts welk medicijn en welke inhalator geschikt zijn voor je kind. Gezonde en gevarieerde voeding is ook belangrijk. Dit verbetert de weerstand van je kind. Zorg ook dat je kind een gezond gewicht blijft houden.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0900 - 88 33 of neem online contact op