Loden waterleidingen

Bijna al het kraanwater in Nederland is veilig om te drinken. Maar soms kan er te veel lood in het kraanwater zitten. Dit is het geval als je woning loden waterleidingen heeft of de eerste drie maanden nadat je woning nieuwe leidingen of kranen heeft gekregen.

Een teveel aan lood kan gevaarlijk zijn voor met name zwangeren, baby's en kinderen. Het kan leiden tot schade aan het zenuwstelsel, met als gevolg leer- en gedragsproblemen. Het is dus heel belangrijk om te weten of er in huis loden waterleidingen aanwezig zijn.

Advies bij loden waterleidingen

  • Laat loden waterleidingen zo snel mogelijk vervangen.

Voor baby's, kinderen tot en met 7 jaar en zwangeren geldt:

  • Drink geen water uit een kraan met loden leidingen. Gebruik het water ook niet voor het zetten van thee of koffie.
  • Gebruik het water niet bij het koken.
  • Gebruik het water niet voor het maken van flesvoeding voor baby's.
  • Gebruik als alternatief flessenwater of kraanwater uit niet-loden leidingen. Groente en fruit wassen kan geen kwaad.

Voor iedereen ouder dan 8 jaar geldt:

  • Drink niet voor langere tijd water uit een kraan met loden leidingen.
  • Wil je tijdelijk wel water uit de kraan drinken totdat de leidingen zijn vervangen? Het water dat je drinkt, mag niet in de loden leiding hebben stilgestaan. Je moet het water dus eerst laten wegstromen.
  • Een loden waterleiding bevat per 5 meter ongeveer 1 liter water. Stel dat de leiding 10 meter lang is, dan moet je dus 2 liter water laten stromen voordat je het water wat daarna uit de kraan komt tijdelijk kunt gebruiken.

Weet je niet waar de loden leiding precies zit en hoe lang deze is? Drink dan geen water uit loden leidingen. Volg dan het advies dat geldt voor baby's, kinderen (t/m 7 jaar) en zwangeren.

Advies bij nieuwe waterleidingen en kranen, bijvoorbeeld in nieuwbouwhuizen

Bij nieuwe waterleidingen volg je dezelfde adviezen als hierboven worden beschreven bij loden waterleidingen. Deze gelden alleen voor de eerste drie maanden. Daarna kun je het kraanwater direct gebruiken.

Heb je alleen een nieuwe kraan? Dan is 10 seconden doorspoelen voldoende. Daarna kun je het water weer drinken of gebruiken bij het koken.

Kun je lood uit water verwijderen door koken of filteren?

Het koken van water helpt niet om lood eruit te verwijderen. Er zijn filters op de markt die lood uit drinkwater zouden verwijderen, maar of en hoe goed deze werken is niet bekend. Daarnaast heb je bij gebruik van deze filters een grotere kans op bacteriegroei en dus meer kans op bacteriën in het drinkwater.

Meer informatie

Wil je meer informatie over loden waterleidingen? Lees dan de informatie over lood in drinkwater op RIVM.nl(pdf,436kb) of kijk op de website van het Voedingscentrum.nl.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0900 - 88 33 of neem online contact op