Kinderwensspreekuur
Op het kinderwensspreekuur kun je vragen stellen aan de huisarts of verloskundige. Zij helpen je om zo gezond mogelijk aan je zwangerschap te beginnen.
Een gezonde start
Uit onderzoek blijkt dat je eigen gezondheid belangrijk is in de tijd vlak voordat je zwanger raakt en tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Ook de gezondheid en leefstijl van beide ouders hebben invloed op de vruchtbaarheid, de zwangerschap en op de gezondheid van jullie baby.
Vragen stellen op het kinderwensspreekuur
Op het kinderwensspreekuur kun je allerlei vragen stellen:
- Hoe word ik snel zwanger?
- Hoe kan ik infectieziekten voorkomen?
- Hoe kan ik de kans op een kind met een aandoening verkleinen?
- Kan ik mijn medicijnen blijven gebruiken?
- Kan mijn kind een ziekte erven?
- Welke onderzoeken kan ik laten doen?
Afspraak maken
Bij de verloskundige of de huisarts kun je een kinderwensconsult of preconceptieconsult aanvragen. Je kunt met je partner gaan of alleen, maar je kunt ook een vriendin of een familielid meenemen. Kijk op DeVerloskundige.nl voor een verloskundige bij jou in de buurt.
Vragenlijst
Als je een afspraak hebt gemaakt, kun je alvast een vragenlijst invullen. Eventueel samen met je partner. Deze vragenlijst staat op ZwangerWijzer.nl. Neem deze ingevuld en uitgeprint mee..
Wat wordt er nog meer besproken?
De verloskundige of huisarts neemt verschillende onderwerpen met je door. Bijvoorbeeld ziektes in je familie, erfelijke factoren, inentingen, eerdere zwangerschappen (ook afgebroken zwangerschappen en miskramen tellen mee), de medicijnen die je gebruikt, je voeding, je werk, sporten die je doet, enzovoort. Ook de menstruatiecyclus komt aan de orde. Als de verloskundige of huisarts denkt dat er risico's zijn, kan deze je op tijd doorverwijzen.
Als zwanger worden niet lukt
Als je al een tijdje zwanger probeert te worden en het lukt niet, zal de verloskundige of huisarts ook naar je seksleven vragen. Het is ook goed om open te zijn over ervaringen die invloed kunnen hebben op zwanger worden en zijn, zoals (seksueel) geweld, besnijdenis en psychische problemen.