Roken
Het advies is om te stoppen met roken voordat jullie proberen om zwanger te worden. Als jullie niet roken, is het makkelijker om zwanger te raken. Ook is het belangrijk voor je eigen gezondheid en de gezondheid van je toekomstige kind.
Voorkom meeroken
Het is niet alleen belangrijk dat je zelf stopt met roken vóór de zwangerschap. Het is ook belangrijk dat je omgeving rookvrij is. Ook als je de rook van iemand anders inademt, dus als je meerookt, komen er schadelijke stoffen in je bloed terecht. Probeer daarom te voorkomen dat je in de rook zit, zowel thuis als ergens anders. Vraag rokers in je omgeving om buiten te roken. Houd het huis en de auto altijd rookvrij.
Het is het beste als je partner ook stopt met roken, zo voorkom je dat je meerookt. Bovendien kunnen jullie elkaar steunen bij het stoppen met roken. Samen stoppen is makkelijker dan in je eentje stoppen.
Roken en vruchtbaarheid van vrouwen
Als je stopt met roken, kun je sneller zwanger worden. Roken beschadigt de eicellen en heeft invloed op hormonen. Dit kan ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je zwanger raakt.
Roken en vruchtbaarheid van mannen
Het is ook belangrijk dat mannen stoppen met roken wanneer ze een kinderwens hebben. Als je stopt met roken, wordt je zaad beter. Daardoor kan de kans op een zwangerschap toenemen. Tot slot hebben mannen die roken meer kans op erectieproblemen.
Roken en vruchtbaarheidsbehandelingen
Stellen die niet roken hebben meer kans om zwanger te worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen (zoals IVF). Er zijn dan minder behandelingen nodig.
Roken heeft nadelige gevolgen tijdens de zwangerschap
Als je stopt met roken vóór de zwangerschap heb je minder kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en een miskraam Als je niet rookt tijdens de zwangerschap lijkt de kans kleiner dat je kind te vroeg geboren wordt.
Als je merkt dat je zwanger bent, ben je dat al minstens twee weken. Dit zijn heel belangrijke weken waarin de baby snel groeit. Als je in deze weken niet rookt, heb je minder kans op een baby met een hazenlip, klompvoet of problemen met het hart.
Advies en ondersteuning bij stoppen met roken
Wil je stoppen met roken? Dan kun je de huisarts of verloskundige om advies en ondersteuning vragen. Telefonische coaches kunnen je helpen bij het stoppen met roken. In minimaal zes gesprekken krijg je tips en ondersteuning om te stoppen met roken. Meestal wordt de coaching vergoed door je zorgverzekering. Meld je aan voor een kennismakingsgesprek met een van de coaches of kijk voor meer informatie op Ikstopnu.nl. Er is ook een gratis app, die je kan helpen bij het stoppen met roken: Ikstopnu.nl Meld je aan voor een kennismakingsgesprek met een van de coaches of kijk voor meer informatie op Ikstopnu.nl/rookvrijeouders
Ook op Strakszwangerworden.nl lees je veel informatie over stoppen met roken. Op Trimbos.nl bestel je een informatieve folder.