Voorlezen baby's

Baby's houden van klanken en horen graag taal en muziek. Allemaal houden ze van deuntjes, liedjes en rijmpjes. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die als baby zijn voorgelezen, later beter zijn in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.

Kijken én luisteren

Vanaf een maand of 4 kun je je baby al gaan 'voorlezen'. Je baby kan het boekje bekijken en voelen terwijl hij van je stem geniet. Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen baby's voorlezen steeds leuker te vinden. Voorlezen is dan vooral: samen plaatjes kijken, aanwijzen en benoemen wat je ziet en er samen over praten.

Taalontwikkeling

Hoe vaker je voorleest, hoe beter. Vanaf ongeveer 9 maanden begint je baby het steeds leuker te vinden om samen plaatjes te kijken. Vertel wat je ziet. Zo stimuleer je je kind om te praten. Je kind leert dus veel van voorlezen, en het is natuurlijk ook gewoon gezellig om samen dit soort intieme momenten te hebben.

Vanaf 2 jaar worden prentenboeken met een verhaaltje interessant. Jonge kinderen houden van verhaaltjes op rijm, ook al kunnen ze zelf nog niet rijmen. Het kan nog niet té spannend zijn.

Op vaste momenten voorlezen

Dagelijks voorlezen geeft structuur; ook daar houden jonge kinderen van. Een baby die weet wat er komen gaat, voelt zich gerustgesteld. Bouw dus vaste leesmomenten in.

Filmpjes en apps

Je hebt ook heel mooie prentenboeken-apps. Bij prentenboeken-apps zit vaak ook een stem die het boek voorleest. Soms zelfs in verschillende talen. Wees voorzichtig met beeldschermen voor baby's tot één jaar. Beeldschermen kunnen voor deze leeftijd voor overprikkeling zorgen.

Apps of filmpjes voor kinderen vanaf 1 jaar kunnen wel heel interessant en leerzaam zijn. Er zijn bijvoorbeeld prentenboek-apps die verhalen nog interessanter maken. Vaak leest een stem het boek voor, soms zelfs in verschillende talen. In de bibliotheek kunnen medewerkers je helpen om geschikte dvd's of apps te vinden voor je kind. Gebruik de prentenboek-apps niet vlak voor het slapen gaan. Je kind wordt hier extra wakker van door het blauwe licht van de schermen.

Naar de bibliotheek

De meeste bibliotheken hebben speciale boekjes voor baby's. Dit zijn stevige kleine boekjes van bijvoorbeeld plastic of stof. Ook kun je er cd's lenen met liedjes voor baby's. Dat vinden ze heel leuk!

  • Om lezen meer te stimuleren, kun je regelmatig met je kind naar de bibliotheek gaan.
  • Je kunt je kind gratis lid maken van de bibliotheek. Kijk op de website van de bibliotheek voor meer informatie.
  • Misschien organiseert de bibliotheek ook een voorleesmiddag? Of een theatervoorstelling? Vraag ernaar!
  • Is er bij jou in de buurt geen bibliotheek? Dan rijdt er misschien een boekenbus of bibliobus.

Je kunt er ook meedoen met het landelijke programma 'BoekStart voor baby's'. In dit programma stimuleren bibliotheken ouders om samen boekjes te lezen met hun baby's. Op de website BoekStart.nl vind je meer informatie over welke bibliotheken aan het programma meedoen. Je vindt er ook filmpjes met voorleestips voor baby's en peuters van verschillende leeftijden.

Filmpje over BoekStart
Bron: Stichting Lezen
Het filmpje legt uit wat het landelijke programma BoekStart voor baby's is en hoe je hier aan mee kunt doen.
Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0900 - 88 33 of neem online contact op