Autisme

De meeste baby’s maken al snel na de geboorte contact met mensen in hun omgeving. Wanneer dit bij jouw baby niet het geval is, kan er meer aan de hand zijn. Je baby lacht misschien weinig of je krijgt geen goed oogcontact. Ook kun je merken dat je baby geen troost zoekt wanneer het verdriet heeft. Deze signalen kunnen wijzen op autisme. Er kan ook iets anders aan de hand zijn, zoals slecht horen, slecht zien of onveilige hechting.

Wat is autisme?

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die je soms al vroeg kunt herkennen. Bij baby's met autisme is de omgang met de ouders wat lastiger. Zij verwerken informatie anders dan andere kinderen. Je ziet bijvoorbeeld dat baby’s met autisme gericht kunnen zijn op één onderwerp of speeltje en steeds opnieuw hetzelfde doen. Te veel prikkels, bijvoorbeeld bij overgangen of veranderingen kunnen er voor zorgen dat baby's meer stress en angst hebben.

Autismespectrumstoornis (ASS)

Tegenwoordig wordt autisme gezien als één stoornis (autismespectrumstoornis of ASS), met ernstige of minder ernstige kenmerken. Voorheen sprak men nog van verschillende autismespectrumstoornissen, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Deze namen kun je nog tegenkomen, bijvoorbeeld in gesprek met andere ouders of huisartsen. Kijk voor meer uitleg op Autisme.nl.

Hoe herken je autisme?

Je kunt autisme bij je baby herkennen aan hoe hij reageert op jou, je partner en anderen in de omgeving. Het kan zijn dat lachen of oogcontact ontbreekt. Ook kan het zijn dat baby’s met autisme minder troost of knuffels zoeken. Soms reageren baby's met autisme niet of anders als belangrijke mensen in de omgeving vertrekken of thuiskomen. Andere voorbeelden zijn: het niet reageren op hun naam en nog niet brabbelen als ze 12 maanden zijn.

Hoe weet je het zeker?

Heb je vermoedens van autisme? Of vind je dat jouw baby zich anders gedraagt dan andere baby's? Praat dan met de huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen je doorverwijzen naar een specialist. Om helder te krijgen wat er aan de hand is, wordt er ook gekeken naar mogelijke andere oorzaken, zoals slecht kunnen horen of zien. Blijf niet met je zorgen rondlopen. Bij autisme is het belangrijk dat je kind en jullie gezin zo vroeg mogelijk goede ondersteuning krijgen. Hoe eerder het bekend is, hoe sneller er met deze ondersteuning gestart kan worden.

Betrouwbare bron Opvoedinformatie Nederland zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.
Heb je een vraag? Bel ons op 0900 - 88 33 of neem online contact op